Varenda häst är värd en andra chans

Att våra hästar värnas med kärlek och respekt – före, under och efter karriären – är något som berör och engagerar. På stiftelsen Life After Racings Facebooksida gillas, kommenteras och delas inlägg om travhästar som fått en andra chans – och andra som behöver en. Behovet är stort, precis som viljan att bidra. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra skillnad.

Insamlingsstiftelsen Life After Racing bildades hösten 2018 i syfte att skapa bättre möjligheter och ge förutsättningar för fler travhästar till ett fortsatt värdigt liv efter avslutad tävlingskarriär. Allt sedan dess har flera företag och privatpersoner på olika sätt gett sitt stöd för att verksamheten ska få den kraft framåt som behövs.
–Intresset har varit över all förväntan sedan vi drog igång, och viljan att vara med och bidra är stor, berättar Emmelie Arneng, som är en av stiftarna och även ordförande i Life After Racing.

Hästarna spelar alltid huvudrollen
I ATG:s verksamhet spelar hästarna huvudrollen, och redan från start har bolaget varit med och stöttat stiftelsen. Idag möjliggör ATG flera av de projekt som drivs och dessutom delar man ut stipendiet till Legolas Minne, där verksamheter som ger trav- eller galopphästar en bra start på resten av sina liv, får ekonomisk stöttning. Ett annat samarbete som stiftelsen har är med hästauktionen Sweden International Yearling Sale på Wenngarn. I samband med den arrangeras även en välgörenhetsauktion, som de två senaste åren har inbringat omkring en halv miljon kronor till Life After Racing.


Styrelsen för Life After Racing. Emmelie Arneng, Paula Ahlström, Jessica Ortiz Bergström och Karin Johansson (Cecilia Wallin saknas på bilden) ihop med stiftelsens första hedershäst, Victory Tilly. Foto: Lena Emmoth

Travsportens kretslopp
Vi vet inte exakt hur många travhästar som lämnar travbanan varje år, inte heller varför hästarna slutar tävla. Därför drivs ett antal projekt som syftar till att få bättre koll på läget och samtidigt skapa bättre förutsättningar för våra fyrbenta vänner att hitta lämpliga nya karriärer.
– Vi behöver utveckla ett system som inte bara hjälper enskilda hästar, som vi gör idag, utan snarare bidrar till att skapa en kultur där det ska vara en självklarhet att ta ansvar för hästen både före, under och efter karriären. Vi inser att det alltid kommer finnas hästar som tas bort av olika anledningar, men vi vill bidra till att fler travhästar ges mer tid och därmed större möjligheter att hitta nya, varaktiga hem efter att de lämnat tävlingsbanan, förklarar Jessica Ortiz Bergström som är en av stiftarna.
– Det är viktigt att vi alla, uppfödare, tränare och hästägare, tar ansvar för våra hästars liv även efter karriären. Tillsammans måste vi se till att cirkeln sluts. Ett travsportens kretslopp, fyller Emmelie Arneng i.

Fler travskolor på önskelistan
Det finns en hel del goda exempel på travhästar som blivit trevliga ridhästar, men långt ifrån alla passar för en karriär under sadel.
– Drömmen vore att flera nya travskolor startades. Som det är idag är travsporten alldeles för otillgänglig, inte minst vid jämförelse med ridskolor som finns över hela landet. Genom att etablera fler travskolor, ökar vi både förutsättningarna att rekrytera nya aktiva till travsporten, samtidigt som det skulle ge fler travhästar möjlighet till en ny karriär, menar Jessica.

Akutstall efterlyses
Hur går man tillväga för att hitta information och komma i kontakt med Life After Racing?
– Enklaste sättet att få kontakt med oss är via Facebook eller vår webbsida. Just nu har vi ett projekt där vi letar efter så kallade "akutstall". I takt med att Corona-pandemin får allt större ekonomiska konsekvenser och hästägare inte har råd att ha sina hästar i proffsträning längre, vill vi hjälpa till och "köpa tid" till hästar genom att lista stall där en häst kan stå i fyra månader till samma kostnad som en månad i proffsträning. Ett drömscenario skulle vara att ägaren får ordning på ekonomin under den här tiden och kan sätta tillbaka hästen i proffsträning, men om inte hoppas vi åtminstone kunna ge hästen lite mer tid för att den ska få ett nytt hem, avrundar Emmelie.


Vill du vara med och bidra? 
Stiftelsen Life After Racing är en verksamhet med syfte att skapa möjligheter och ge förutsättningar för travhästar till ett fortsatt värdigt liv efter avslutad tävlingskarriär. Vill du vara med och göra skillnad? Varje månad tar vi fram en ny poster som går att beställa på rollstore.se. Ange HIPPSON som rabattkod, så bjuder ATG på portot. Priset för en poster som är 30x40 cm är 199 kronor, och av dessa går 40 kronor till Life After Racing. Mer information hittar du här.