Varje häst är en individ – möt de olika behoven under sommarbetet

Gunilla Persson Berg fokuserar på hästen som individ. Läs av situationen rätt och hantera den därefter. Det är hennes råd till alla som arbetar med hästar. Några quick fixes finns inte. Arbetet ska göras. Inte minst under sommarhalvåret.

Gunilla Persson Berg har hållit på med hästar i hela sitt liv. Det började redan i femårsåldern, då hon tillbringade sina dagar med sin morfar och hans hästar. Därefter började livet som ponnyryttare och sedan rullade det på i snabb takt med tävlingar, inridningar, tillridningar, mästerskap, utlandstävlingar och så kom SM-segrar, EM-guld och andra fina vinster.
Det egna tävlandet har hon idag släppt helt för att i stället fokusera på att leta hästar och talanger till internationella och svenska kunder. Under flera år arbetade hon i rollen som tränare och mentor, något hon tyckte mycket om. Idag följer hon framförallt de som hon tränat – för att nämna någon, den internationellt framgångsrika ryttaren Antonia Andersson.


Gunilla Persson Berg månar om varje individ – och anpassar sommarvistelsen efter dem.

Max tre föl per år
Aveln, som är den andra delen i hennes verksamhet, bygger på egna tävlade ston. Arbetet ligger på en hög nivå med stor framgång: Tre uppfödningar har gått internationell 1,60 med bland annat EM-guld, VM och World Cup-Final. 
Ett tiotal hästar finns idag på gården i Stehag där Gunilla tar fram max tre föl om året.

Sommarvistelsen anpassas efter varje individ
Gunilla har väl genomtänkta planer kring hur hon tänker inför sommaren, och kan rådge många kring vad man ska tänka på för att hästarna ska må så bra som möjligt under den här perioden.
– Det viktigaste med att ha hästar är att komma ihåg att de är individer. Därför måste man lära sig att läsa av dem på rätt sätt. Det handlar om allt ifrån att se till så att rätt hästar är tillsammans i hagen till att avgöra om hästarna kan vara ute en stilla och varm dag. Varje häst och varje dag är en unik företeelse, säger hon. 

Friskt vatten är viktigt
– När det gäller de varma dagarna ute i hagen, måste det alltid finns friskt och gott vatten tillgängligt. Och det måste vara gott vatten, de är känsliga för dålig smak, och då undviker de att dricka – det vill du inte. Servera inte vatten i någon plastbalja som ger smak.
– Hästens dagliga behov av vatten är fem liter per 100 kilo kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. Men har du en häst som tävlar eller arbetar på något annat sätt, förlorar den mycket mer – den kan förlora upp till 10-15 liter kroppsvätska per timme. Då måste de dricka mycket mer. Annars påverkas prestationen självklart.

Salt och mineraler – men inte för mycket till fölen
Dessutom måste hästarna få tillgång till salt och mineraler, även på betet. Det är minst lika viktigt som att de har god tillgång till vatten. Här menar Gunilla att det är smidigt att ge dem slickbaljor och ibland komplettera med ytterligare salt i form av rena saltstenar.
– Man får bara vara vaksam så att de minsta fölen inte slickar i sig för mycket, då kan de få diarré, konstaterar hon. Salt är i alla fall lika viktigt som vatten, för hästarna.

Ge hästarna vila inomhus
Gunilla kan plocka in hästarna i stallet om det blir allt för varmt, men på hennes marker finns det skugga och hästarna har det minst lika bra i hagen som i stallet. Men det hon återigen betonar är att man måste kontrollera hur hästarna har det, även ute på betet.
– Det räcker inte med att bara släppa ut dem, man måste kontrollera hur de har det, säger hon. Allting kan hända. De kan ha slagit upp ett sår, de kan ha vält vattenbaljorna, de kan vara attackerade av bitflugor. Uppmärksamhet är en av de viktigaste bitarna när man har hand om hästar. En dag då allting står stilla och bitflugor, knott eller mygg är outhärdliga för dem kanske man ska plocka in dem i stallet för att skydda dem.

Bara bra med nysådd
Vart fjärde år sår Gunilla om sina hagar för att få rätt sammansättning och blandning av det som hästen behöver av sitt bete, samt för att se till att de fina späda gräsarterna trycker undan det ogräs man inte vill ha.
– Det är självklart för oss, säger hon. Det sliter oerhört under vinterhalvåret.
För att hålla hagarna i god kondition kan man också stödså mellan de fyra åren.
– Dessutom håller man nere masktrycket genom att man sår om hagarna avslutar Gunilla Persson Berg.

Bra tillskott för bättre återhämtning
För hästar som tränas och tävlas under sommaren blir återhämtningen extra viktig menar Erika Nyström, produktchef Häst på Svenska Foder. HippoTop Slobber Mash är ett mashfoder framtaget för att påskynda återhämtningen och som gärna kan blötläggas innan utfodringen.
Då blir det som en gröt som hästarna brukar uppskatta, även på tävlingar då det ibland kan vara svårt att få dem att äta.
– Vår Slobber Mash innehåller bland annat fibrer som hjälper grovtarmen att binda vätska samt extra salt och magnesium för att återställa elektrolytbalansen.

Läs mer om mash, slickbaljor och vallfröblandningar här