Världsmästaren Josefin Landgren laddar för repris på Bro Park

Liten och nätt och med en matchvikt på 52 kilo, där de flesta kilona är muskler. Josefin Landgren red sitt första amatörlopp i november 2010 – i dag är hon professionell jockey med Malmö och Jägersro som bas. Den 30 juni försvarar hon sin VM-titel.

För Josefin Landgren, 28 år, har hästarna tagit stor plats redan från start.
– Det började med knatteridning och ridlektioner på ridskolan. Jag och min syster hade egna ponnyer som vi tränade och tävlade i hoppning. Det var häst hela dagarna, konstaterar Josefin och skrattar.
Och mer häst skulle det bli. Vän till familjen och närmsta granne var Jacqueline Henriksson som redan då födde upp blivande galopphästar tillsammans med maken Lennart. Hon frågade om Josefin kunde tänka sig att hjälpa till med hästarna på gården.
– Självklart, svarade den då 15-åriga Josefin och på den vägen är det.
  

Josefin Landgren rider i dag hos Paul Fitzimmons. Foto: Svensk Galopp
     
Galoppinriktat gymnasium
All ledig tid tillbringades tillsammans med hästarna på Nötarps gård utanför Höör. Gymnasievalet var självklart.
– Ridsportgymnasium med galoppinriktning, det har aldrig funnits något annat. Adrenalinet, farten, spänningen… Det var det som fick mig fast. Många frågar om jag aldrig är rädd. Visst finns det en och annan häst jag väljer att inte sitta upp på, jag är medveten om riskerna, men rädd är jag aldrig.
Hur gick det med hoppkarriären då?
– Jag försökte länge hålla i gång både den karriären och mina hästar, men blev till slut tvungen att välja disciplin. Hoppningen fick helt enkelt stryka på foten.
  
Tränar styrka och kondition
Precis som för vilket elitidrottare som helst kräver jockey-yrket en kropp i topptrim. Många timmar i veckan läggs därför på styrke- och konditionsträning.
– Jag gillar att vara på gymmet men är mindre road av konditionsträningen, den är mer ett nödvändigt ont, säger Josefin som är startar sin arbetsdag klockan 06.00.
– Jag kör fem träningsturer direkt på morgonen och fortsätter sedan med ett par till. Eftermiddagarna ägnas åt egen träning, men jag anpassar träningen efter hur tävlingslöpen ligger. En full vecka är det tre löpdagar med åtta tävlingslöp om dagen varav jag normalt sett rider tre.
  

Josefin Landgren tar hem totalsegern i Ole Larsen Young Riders Championship. Foto: Svensk Galopp
     
Bästa kvinnan i världen
Fem år efter det första amatörloppet blev Josefin lärling hos Jägersrotränaren Lennart Reuterskiöld Jr. Jockeykarriären tog raketfart och förra året hade Josefin skrapat ihop de 70 segrar som krävs för att bli professionell jockey. Det firade hon genom att sensationellt ta hem segern i VM för kvinnliga jockeys. Världsmästare alltså?
– Ja, helt galet.
I år har jockeyturneringen fått det nya namnet Women Jockeys' World Cup. Det är det största evenemanget för kvinnliga jockeys och avgörs genom fem löp under dagen.
Tio ledande kvinnliga jockeys från hela världen reser till Sverige för att tävla om titeln. Ryttarna tilldelas hästar av arrangören, olika inför varje löp för att det ska vara så rättvist som möjligt. Den 30 juni är det dags på Bro Park nordväst om Stockholm och Josefin är direktkvalificerad genom sin seger förra året. 
Törs vi hoppas på en repris?
– Jag ska göra allt för att försvara min titel, säger Josefin bestämt.
  

Josefin Landgren på Women Jockeys' World Cup 2018. Foto: Steven Cargill

Om Svensk Galopp
Svensk Galopp är organisationen som förvaltar och utvecklar galoppsporten i Sverige.
Till Svensk Galopps hemsida
Svensk Galopp på Facebook