Varning för överträning – därför är tid för återhämtning så viktigt för hästen

De flesta av oss har någon gång känt att hästen är "ur form", att "det är något som inte stämmer" eller att "hästen inte är sig själv". Detta ses inte alltför sällan hos vältränade tävlingshästar, vilket så klart är frustrerande för alla inblandade. Resultaten börjar dala – trots att både ryttare och tränare arbetar hårt för att bibehålla hästens toppskick som det var tidigare under säsongen.

Text: Kate Hore, RNutr Senior nutritionist på NAF, UK
  
Det vi ser här är "överträning", ett erkänt syndrom som både ses hos människor och sporthästar. Överträning är definierat som en obalans mellan träning, återhämtning och nutrition. Det resulterar ofta i nedsatt prestation, vilket både kan ses som fysiska och psykiska förändringar.
När överträning uppkommer, vare sig det är hos en människa eller en sporthäst, når individen en platå som gör att oavsett hur mycket den tränar blir inte resultatet bättre. Det vanligaste är faktiskt att man tränar mer men presterar mindre och mindre.
  
Ovilja vid träning är ett varningstecken
En av svårigheterna med att upptäcka överträning är att symtomen inte alltid är tydliga och konsekventa. Förutom det primära tecknet på nedsatt prestation, är beteendeförändring det viktigaste kliniska tecknet att titta efter. Att ständigt vara uppmärksam på förändringar i beteende gör att vi tidigt kan upptäcka tecken på överträning hos unga hästar, som till exempel att de inte klarar uppsatt träningsnivå. Vi kan då också upptäcka om den mer erfarna och vältränade hästen är i riskzonen för överträning.
Hos människor är depression oftast det första tecken man ser vid överträning. De tecken vi ofta ser hos hästarna är att de blir lättirriterade, visar på ovilja att slutföra träningen, flyktbeteende eller också en ovilja att gå i form. Andra beteendeförändringar kan till exempel vara att hästen plötsligt inte vill gå i skrittmaskinen eller att den slänger med huvudet.
  
Behöver tillräckligt med styrka
Den enklaste orsaken till överträning är att hästen helt enkelt inte klarar av den arbetsbelastning som ryttaren kräver av den. Hos unga hästar, speciellt de långsamt växande raserna, medför dessa förutsättningar att hästen inte har tillräckligt kroppsligt stöd för det arbete som krävs.
Träningsregimen behöver ständigt utvärderas, då perioder av intensiv träning utan tillräcklig tid för återhämtning kan resultera i överträning. Likaså kan alltför monoton och liksidig träning resultera i en övertränad häst.
Genom att maximera muskeltillväxt och styrka får unga hästar stöd att kunna hantera det arbete vi kräver av dem, parallellt med god nutrition och optimal återhämtningstid.
  
Stödjer immunförsvaret 
För att hästen ska kunna utveckla en bra muskeltillväxt – som hjälper den att hantera arbetsbelastningen – bör du titta på komplexa nyckelingredienser såsom aminosyror, zink och magnesium. Antioxidanter är också viktiga, då oxidativ stress (nedbrytning/skada av celler) ofta ses som ökade GGT-ensymer (Gamma-glutamyl transpeptidase) i blodet, vilket är ett tidigt tecken på överträning.
GGT är en indikator på hästens leverfunktion och höga nivåer indikerar att levern är påfrestad. Naturliga ingredienser såsom nypon, mariatistel och vitamin E är också gynnsamma att tillföra. Andra gynnsamma ingredienser (adaptogener) är Schisandrabär och gingko, då dessa ingredienser är erkända för sina egenskaper att stödja immunförsvaret vid psykisk påfrestning. Hos människor (atleter) har resultat av minskad trötthet och ökad träningstolerans kunnat förknippas med dessa adaptogener.
 
Magtarmhälsan är A och O
Medan levande jästkultur skapar förutsättningar för optimalt näringsupptag i magtarmkanalen kan ingefära och lakritsrot ge stöd för immunförsvaret, kopplat till magtarmhälsan. Magtarmhälsan och dess immunförsvar är nu erkänt som den viktigaste och största delen av hästens totala immunförsvar.
Slutligen – genom att tillföra en komplex sammansättning av nyckelingredienser till stöd för muskelhälsan kan vi, parallellt med god träningsregim och tid för återhämtning, försäkra oss om att hästen arbetar utifrån sin bästa förmåga. Utan risk för överträning.
  
Vill du veta hur du kan få hjälp till återhämtning och muskelhälsa?
Läs mer om NAF:s produkter här