Viktigt att tänka på inför betessläppet

Dags för betessläpp och förhoppningsvis soliga, varma dagar! Visst är det härligt att se sina hästar på bete, men för att göra betesperioden och hästarna gott finns det en del att tänka på.

Innan man släpper sina hästar på bete är det viktigt att inspektera hagarna noggrant. Hästar undviker oftast giftiga växter när de har annat att äta, men i slutet på sommaren när betet blir magert kan hästarna äta av giftiga växter i brist på annat. Den gula blomman stånds är ett exempel på en giftig växt man skall hålla utkik efter.

Redan när första grässtråna kommer och man låter sina hästar beta kortare stunder är det bra att ge HippoSelection Yee-Sacc. Produkten är en levande jäststam som gynnar tarmfloran. Enkelt förklarat så ser "jästen" till att stärka de goda bakterierna i tarmen. Vid foderbyten måste mikrofloran ställa om sig i hästens tarm och jästen gör denna omställning skonsam så att de bra bakterierna håller sig stärkta.

När betet får förväxa lite så minskar oftast näringsinnehållet. Tränas hästen som vanligt bör den eventuellt stödutfodras. Gör alltid en daglig visitation för att upptäcka ev sår, men även för att hullbedöma hästen. Hur ser överlinje och muskelmassa ut?

Det är viktigt att hästarna har tillgång till vatten, salt och mineraler i hagen. Varma sommardagar konsumerar de oftast mer vatten så se till att hålla välfyllda vattenkar. Svettas hästen mycket vid träning är det även viktigt att återställa elektrolyt- och saltförluster. Då är HippoSelection Elektrolyt utmärkt för att snabbt återställa balansen av natrium, klorid och magnesium. Tänk på att redan vid en måttlig vatten- och saltförlust påverkas hästen negativt med bland annat prestationsnedsättning till följd.

Läs mer här