Viktigt med isfritt vatten i vinterhagen

Sparka hål på isskorpan, fylla på med varmvatten, bära vattendunkar flera gånger per dag. Hur löser du vattentillgången i hagen i vinter? Metoderna är flera men ofta både tidskrävande och tungarbetade. Visst vore det skönt att istället kunna ägna sig åt annat, exempelvis hästen, när man är i stallet? 

En häst som väger 500 kilo har ett underhållsbehov av minst 25 liter vatten per dag, året om. Är hästen i arbete behöver den betydligt mer än så, förmodligen minst det dubbla.
– Då förstår man hur viktigt det är att se till att det finns friskt vatten ute i hagarna även när det är minusgrader och kallt, säger Andreas Hofstedt, marknadsansvarig hos Ydre-Grinden.

Hög risk för kolik
Vintertid rör sig hästarna mindre i hagen och de får förmodligen dessutom en större giva grovfoder för att de ska kunna hålla värmen. Att då inte samtidigt erbjuda tillräckligt med vatten kan vara ödesdigert eftersom risken för kolik ökar kraftigt. Men hur lätt är det att hålla vattenkaren isfria under vinterperioden egentligen? Och för den som inte har möjlighet att fylla på vatten under dagen, för att hålla isen borta, är det dessutom oroligt när minusgraderna kryper neråt. Har vattnet frusit eller ej?
Att investera i en elektriskt uppvärmd balja eller hink är en både billig och enkel lösning på problemet.
– Har man få hästar räcker värmebaljorna långt. De finns i flera olika storlekar, från värmehinken på 17 liter upp till vår stora värmebalja som rymmer hela 140 liter. Vår storsäljare är den balja som rymmer 65 liter.

Den allmänna uppfattningen är att man bör erbjuda hästen vatten som är omkring tio grader och att ett varmt/ljummet vatten stimulerar hästen att dricka mer. Studier visar dock att detta är mycket individuellt. Man får helt enkelt lära känna sin häst.

Baljorna håller vattnet frostfritt men Andreas tipsar om att man bör max ha 20 meter mellan baljan och den medföljande transformatorn, annars tappar den effekt.
– Då är det bättre med en längre enfaskabel för att få transformatorn närmare baljan, säger Andreas.
Kompletterar du dessutom med en frostvakt kan du vara säker på att värmebaljan inte går i gång förrän temperaturen närmar sig fryspunkten. För även om kostnaden för att ha igång en värmebalja är låg så behöver den ju inte stå och dra ström i onödan.
– Har du vår 65-litersbalja på 114 W i gång hela vintern, dygnet runt, kostar det dig strax över 80 kronor i månaden, beräknat på 1 krona/kWh. Jämför det med en veterinärräkning på grund av kolik.   

Vattenkopp i hagen
Den som har många hästar, eller som har planer på att anlägga nya hagar, rekommenderar Andreas att satsa på nedgrävda vattenledningar ända ut till hagarna.
– Lägg två rör på frostfritt djup. Dra strömkabel i den ena och vattenledning i den andra. Med något av våra thermorör, de finns i olika storlekar, och en lämplig vattenkopp, till exempel denna, i hagen behöver du aldrig mer bära vatten eller slå hål på is, skrattar Andreas.

Frostfritt vatten helt utan el
En enkel lösning för den som inte vill dra strömkabel är det isolerade vattentråget med flottörventil och en eller två luftfyllda bollar, beroende på hur många hästar som hålls i hagen eller lösdriften.
– Den kräver ingen ström alls. Det räcker att du gräver ner vattenslangen på frostfritt djup och isolerar runt genomföringen. Vattnet hålls frostfritt tack vare kontinuerligt strömmande vatten och det håller en temperatur på omkring stadiga 5 plusgrader vintertid. Tråget med en boll rekommenderas till 10 hästar, två bollar till 20.

Kunskap och ett brett utbud
Ydre-Grinden grundades 1944 och det som började i liten skala på familjenivå har i dag växt till ett modernt företag med hela Norden som arbetsfält. Utbudet är brett och kunskaperna om djurhållning i allmänhet och häst i synnerhet är stora. Ydre-Grinden erbjuder egentillverkade produkter med allt från hela stallbyggnader och stallinredning till uteboxar, stängsel och hindermaterial.


Ydre-Grinden.se har fått ett nytt utseende, fler produkter och en efterlängtad betallösning!