Vilken hund passar i stallet?

Funderar du på att skaffa en hund som kan göra dig sällskap i stallet? Tänk då på att det är stor skillnad mellan olika hundraser. Det är viktigt att du vet så mycket som möjligt om den hundras du väljer för att ni ska få ett bra liv tillsammans.

I Sverige finns över 300 hundraser. Vissa är rena sällskapshundar, andra är mer lämpade för jakt, några fordrar mer pälsvård än andra och många kräver en hel del motion och aktivitet för att må bra.
Vill du ha en lätthanterlig hund som kan springa lös vid stallet? Då bör du inte välja en hund med starka jaktanlag som tar första bästa chans att dra till skogs. Ingen hundras är bättre än någon annan för exempelvis allergiker – hur man reagerar på en hund är individuellt.


Filtrera raser på storlek, pälsvård och aktivitetsnivå
Ta gärna hjälp av Svenska Kennelklubbens webbplats Köpahund.se som har presentationer med bilder på praktiskt taget alla hundraser som finns registrerade i Sverige. På Köpahund.se finns också en smart filtreringsfunktion som hjälper dig att sortera hundraser på storlek, pälsvård och aktivitetsnivå.
Läs om respektive hundras och gör en bedömning om det är hundrasen för dig. För mer ingående information om de olika rasernas egenskaper är det även bra att vända sig till rasklubben som har bäst kunskap om just sina raser.
Ett tips är också att besöka hundutställningar, där du har möjlighet att bekanta dig med olika raser på en och samma plats. Där kan du också se hundar av samma ras i olika åldrar och av båda könen samt ställa frågor till uppfödare och andra hundägare.

Hur hittar jag en bra uppfödare?
Låt 130 års forskning och historia leda dig i ditt val av hund. Det finns många fördelar med rashund jämfört med blandrashundar - du vet mer om vad du får. På Köpahund.se hittar du därför bara registrerade rashundar från Svenska Kennelklubbens, SKKs, uppfödare. Det leder till ett tryggare hundköp eftersom uppfödarna följer regler som är till för både dig som köpare och för hunden. Det innebär också till exempel att uppfödningen ska ske på ett etiskt godtagbart sätt och att uppfödaren ska använda SKKs köpeavtal, som tagits fram efter diskussioner med Konsumentverket.

Lycka till i valet av hundras som passar just dig och din livsstil bäst!

Välkommen som medlem i Svenska Kennelklubben
Vill du bli medlem i Svenska Kennelklubben som är Sveriges största organisation för hundägare? Som medlem i länsklubb får du delta i våra aktiviteter, rabatt på hundförsäkring och många andra bra erbjudanden för dig som har hund. Dessutom får du 8 nummer av tidningen Hundsport plus en valfri bilaga på köpet! Varmt välkommen till vår gemenskap! 

Läs mer här!