Vilken klippmaskin ska jag välja – och hur ska jag sköta den?

Så här års är det många som funderar på om de ska klippa sin häst eller inte. Långt ifrån alla hästar behöver klippas, men om du vill göra det, eller om du funderar på att köpa en ny klippmaskin, kommer här tips på vad du ska tänka på. Gerhard Fischer på Lyckliga fåret skärsliperi i Höganäs ger råd.

Vad ska man välja, sladd eller sladdlöst?
– Vem köper en borrmaskin med sladd? Nästan ingen. Dagens teknik med litiumjonbatterier är välbeprövad och de kan vara lika starka som en sladdmaskin. Här gäller det att hitta märkesmaskiner som har pålitliga batterileverantörer som håller vad de lovar. Köper du exempelvis Aesculap, Lister, Heiniger eller Delaval så kan du vara säker på att kapaciteten stämmer och att själva bygget, det vill säga plastdetaljer och clips-mekanismer, fungerar och håller.
– Billig import håller ofta inte måttet eftersom de går sönder snabbt och batterikapaciteten många gånger inte räcker till. En modern kvalitetsbatterimaskin kommer att hålla i mer än tio år. Det anges ofta i hur många laddcykler den klarar. Det sägs vanligtvis att de klarar att laddas 300 till 500 gånger, men i verkligheten kan man halvera siffran eftersom batteriet successivt blir sämre. Efter 200-250 cykler är den troligen under 60 procent. Dock är 200 laddningar mycket i verkligheten.
– En bra sladdmaskin kan hålla i 30-40 år om den servas regelbundet. Sladd innebär dock också fara och sämre hanterbarhet.

Vad är största skillnaden mellan billigare och dyrare maskiner?
– De billigare importeras ofta från Kina och tas fram i syftet att tjäna pengar. De kan sälja en billig kopia för runt 100 euro som importföretaget tar 200 euro för. Materialvalet och detaljfinishen är mycket sämre vilket betyder att de skramlar mera och slits fortare ut. Kineserna kan säkert göra bra saker, men felet ligger hos importörerna som sätter priset mycket lågt. Även de stora kvalitetsmärkena producerar komponenter i Kina, som de har kvalitetskoll på.

Ljudvolymen varierar mycket mellan olika maskiner, varför då?
– Ljudet beror på materialval och konstruktion. Är plasten för dålig så uppstår det resonanser, är lagren för "sandig" uppstår det skrapiga, skrikiga ljud. Är skären fäst med genomgående skruv uppstår det skrammel. Vissa maskiner är starkare och det medför mera ljud. Bra maskiner har ett jämnt ljud på runt 65-70 decibel. Viktigare än volymen är jämnheten, det vill säga inga skrik och plötsliga ljud.

Det finns olika bredd på skären, vilka passar bäst till vad?
– För att effektivt klippa hela hästar används de breda skären, cirka 7-9 centimeter breda. För detaljjobb krävs det smalare skär för att komma åt. Det idealiska är nog att ha två maskiner som komplettera varandra.

När man klipper hästen, hur ofta bör man pausa för att olja och rengöra?
– Det bästa skulle vara att maskinen oljade sig själv. Än så länge får användaren stå för att skäret hela tiden har en friktionsminskande film av olja. Det betyder att skäret och eventuellt andra punkter i drivningen skall oljas cirka var tionde minut. Hellre ofta med lite olja än sällan med mycket olja. Överflödig olja ska torkas av.
– Rengöring från hår ska ske efter varje klippning, så att maskinen är beredd när det är dags nästa gång.

Hur ofta bör man slipa skären?
– En van användare som gör rätt klipper cirka åtta till femton djur med någorlunda rena skär. Den vanlige lekmannen klipper två till fem djur. Det beror enbart på användandet av ställskruven. Skär är så kallade skålslipade, de rör varandra bara på yttersta spetsen. Där sker klippningen. Blir skäret sämre så höjer man trycket och får därmed en kontakt längre in på skäret. Detta kan man upprepa några gånger tills skäret är så pass ihoptryckt att hela ytan har kontakt vilket leder till värme – dags att slipa skären. Börja man med högtryck så saboteras hela idén och du behöver slipa skäret efter kort användning.

Finns det olika varianter av skär så att man kan välja hur kort man vill ha det?
– Det finns skär för olika pälstyper, det vill säga tätare för fina pälsar, och glesare skär för täta, grova och smutsiga pälsar. Det finns skär som lämnar olika mycket kvar: 5 millimeter (lösdrift), 2-3 millimeter (standard),  1-1,5 millimeter (tävling, utställning) och 0,1 millimeter (veterinärskär).
– Här ska man se till att den stora maskinen och en eventuell liten detaljklippare har kompatibla skär.

Är det någon maskin/typ av skär som passar bättre för vissa raser/pälsar?
– Tjocka pälsar kräver mer kraft i maskinen. De klipps även effektivare med glesa skär. Fina varmblodspälsar kräver mycket mindre kraft, dock vill man oftast då ha bättre noggrannhet, det vill säga inga ränder. Detta ska du nog diskutera med en kompetent säljare.

Så sköter du bäst din klippmaskin
1. Håll den ren
2. Glöm inte att smörja
3. Lyssna efter eventuella missljud
4. Ha slipade skär
5. Lämna för service efter cirka 200 timmar
ALLROUNDVECKA PÅ HIPPSON.SE
Hitta din nästa häst på Hippson Market:
Har du en egen häst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.

Publicerar du en annons under kategorin "Hästar/Allround" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se