Dessa foder kan man komplettera med vid grovfoderbrist

Eftersom även tillgången av spannmåls-, helsäds- och vallfröhalm har påverkats av torkan, kan det vara svårt att hitta tillräckliga kvantiteter också av dessa fodermedel.

Ytterligare fodermedel som kan användas för att komplettera grovfodergivan är Svenska Foders Fiberplus, ett pelleterat kompletteringsfoder som kan ersätta en del av grovfodergivan vad gäller fibrer, näring och mineraler. Innehållet består av mycket fiberrika råvaror som torkad betmassa, havre- och vetekli samt hetluftstorkat gräs. Även mineraler och vitaminer är tillsatta, så FiberPlus liknar ett grovfoder.
  
Cirka 1,5 kg grovfoder ersätts med 1 kg FiberPlus och du kan ersätta upp till 3,0 kg. Den vanliga kraftfodergivan kvarstår.

Svenska Foder Lusern. Lusern är ett grovfoder som är framställt av lusernväxten alfalfa. Det skördas på liknande sätt som hö och finns både i strå- och pelletsform. Både pelletsen och strået är varmluftstorkat utan tillsatt melass.
  
Hackad lusern ger betydligt längre ättider än pellets. Om man vill åt längre ättid är därför hackat strå att föredra. Ger du redan en rejäl giva hö/hösilage, och utfodrar med lusern främst för att höja proteininnehållet i foderstaten, kan du i stället välja:

Lusernpellets som ofta upplevs enklare att hantera eftersom volymen är mindre. Ska lusern ersätta en del av högivan bör du dock välja hackat strå för att få den struktur på fodret som hästens tarmar behöver för att kunna arbeta optimalt. Pellets ger inte samma stimulans till tarmarna, då det är alltför finmalt.
  
Oavsett vilken typ av grovfoder man använder är det förstås viktigt att det är av god hygienisk kvalitet och att dess näringsvärde analyseras, så att man kan utfodra hästen med rätt mängd energi, protein och näringsämnen.

Läs mer om FiberPlus och Lusern
Våra butiker och återförsäljare
Tips & Råd